Seje kvinde: Hvad er frihed for dig?

#1: Økologi er ikke for dyrenes skyld

Økologi er ikke for dyrenes skyld.

Det er heller ikke for de fattige, for de sultne eller for miljøets for den sags skyld.

Nej.

Økologi. Det er ene og alene for din egen skyld..

I tre indlæg vil jeg uddybe hvorfor.

For det er der som sådan ikke noget galt i det. Jeg er er bare så skide træt af hellige, som oftest kvinder, der forsøger at bilde alle ind, at det for almenvellet bedste. For det er det ikke. Så lad os tænke økologi med åbne øjne.

Valget om at spise økologisk er temmelig egoistisk.. Jeg selv er så priviligeret, at jeg kan vælge de økologiske æg over buræggene.  Det er bare ikke alle, der kan det. Og hvad er deres alternativ, hvis produktionerne fra statens side presses over i ren økologi?

Lad mig tillade at gå lidt i dybden ved de paradoksale elementer for nogle fremherskende økologi-synspunkter.

 

Økologi og dyrevelfærd

Lad os lige først blive enige om, at dyr, der er sat på jorden for at blive slagtet, pr. definition har det træls. De lever for at dø. Lad os derefter blive enige om, at skulle man virkelig have en oprigtig interesse i de dyrs velbefindende, så ville man starte med at stoppe med at spise dem… Som min veninde A, der er veganer, meget komisk konstaterede: “Det er da tankevækkende, at det er forbudt at have sex med dyr, men slå dem ihjel, det er bare helt ok“.

Nå, men tilbage til dyrevelfærden – for ja, det hedder det da (!). Dyr, der er på et økologisk landbrug har som oftest mere plads og adgang til græsarealer og alskens lækre ting. Modsat fx burhøns for at blive i æggeverdenen. Indtil videre lyder det jo at foretrække, men faktisk er dødeligheden blandt økologiske høns markant højere, fordi de risikerer at blive spist af ræve eller ravne, ramt af infektioner eller udsat for parasitter. Sexet? not so much. Men så kan man sige, døden alligevel finder sin årsag.

Tanken for folk, der hæfter økologi og dyrevelfærd sammen, må være, at dyrene har det bedre frem til slagtebordet(!), og det så skulle gøre karmaen i kødet bedre, fordi hønen (måske/måske ikke) har været gladere – for hvem ved i virkeligheden, hvad en høne bliver sådan ægte glad af? Og paradoksalt nok spiser vi den jo. Det er der ikke meget velfærd over.

Jeg tror, at tanken om dyrevelfærd varmer. Men faktisk ved meget få ved hvilke krav, der indgår i den økologiske og traditionelle produktion (og der vil altid være brodne kar begge steder. Det er ikke dem, jeg taler om). Mig selv også kun til husbehov. Jeg er med på, det kunne være dejligt om alle skabninger i verden havde det dejligt og rart, men lad mig lige sige det igen. Vi slår dyrene ihjel….

For mig virker det til, at karmakødet bruges til at pudse glorien, i en form for aflad for at have slagtet dyret i det hele taget. Feel-good trendsetterne sender fordømmende blikke til den nedre middelklasse, mens der stadig indkøbes ruskindsjakker og lædersko. Som alle ved er dobbeltmoral dobbelt så godt.

Måske tager jeg fejl,  jeg er jo trods alt ikke i hovedet på andre mennesker, men det ændrer ikke på det paradoksale i at påråbe sig dyrs rettigheder i forsøget på at få kødet til at smage bedre, fordi det har være “en glad ko”. Jeg tror, koen havde været gladere i live.. Just saying!

 

cow-893649_960_720 bøf

 

-. Følg mig på Instagram .-/-. Følg mig på twitter .-/-. Skriv til mig .-

2 kommentarer

 • Sofie Johanna

  Ej jeg kan simpelthen ikke lade være med at kommentere her også. Mener du virkelig det du skriver? Vi slår dem jo ihjel, så det hele kan være ligemeget? Tror du helt alvorligt at en burhøne er gladere for sin situation end en økologisk?
  Jeg synes ærligt talt det lyder mere som om, at du ihærdigt prøver at argumentere for en sag, som du udemærket godt ved er forkert – du gider bare ikke bruge de ekstra penge på økologi. Og det er altså fair nok! Men vil du ikke please please please lade være med at sprede flere af de her dumheder, for du er altså med til at påvirke folk som blogger. Vil du ikke nok gå ind og læse om økologi ud fra en videnskabelig synsvinkel? Måske kan det åbne dine øjne lidt.
  Btw – økologisk landbrug ER traditionelt landbrug!! Jeg kan love dig for at man ikke behandlede dyr på den måde i gamle dage – det er industrialiseringen, som har omvæltet landbruget.
  Ps. Forstår godt hvis du ikke offentliggør mine kommentarer, men jeg håber virkelig, du vil gå ind og læse lidt mere om økologi, før du skriver mere om det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

   Det ville vel næsten være censur ikke at offentliggøre. Vil jo sådan set gerne debattere om økologi. Men i stedet for din kommentar, kunne du have valgt at oplyse med det videnskabelige. Måske du så kunne have startet en dialog, eller debat. Det havde været langt mere overbevisende, end et surt opstød over mine tanker om dyrevelfærd og økologi ud fra en samtale med min veninde, som jeg aldrig har påstået har afsæt i videnskaben 😉
   Jeg tror heller ikke, du har forstået, at jeg ikke har noget imod økologi. Jeg er bare enormt træt af, vi bilder os selv ind, at det er et rendyrket godhedskoncept.
   I eksemplet med burhøns vs fritgående er der dog lidt videnskab, der viser, at budhøns er den mindst ringe løsning, fordi fritgående høns lider af høj infektionsrate og dødelighed. Se bla: http://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-03-24-sandheden-om-dine-oeko-aeg-har-burhoensene-det-i-virkeligheden-meget-bedre

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Seje kvinde: Hvad er frihed for dig?